Standbeeld Para-Commando ‘Me and my Pal’

Periode: Na 1958
Type: Kunst
Militair of Burger: Militair
Status: Niet beschermd
Datum registratie: 
17/06/2017
Datum inhuldiging: 
5/9/2014
  • © Dirk Tavernier, 05/06/2017© Dirk Tavernier, 05/06/2017© Dirk Tavernier, 05/06/2017
  • © Dirk Tavernier, 05/06/2017
Locatie: 
Kort bij de metrostations Alma & Kraainem, aan de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk op de Emile Vanderveldelaan, op de hoek met de Veldkapellaan
Info Dirk Tavernier (5 juni 2017):
 
Standbeeld en informatieborden Para-Commando ‘Me and my Pal’
 
De site werd opgericht op initiatief van de ANPCV Régionale Brabant (Amicale Nationale Para-Commando/ Para-Commando Vriendenkring).
 
Het betreft een bijzonder fraai en sprekend, bijna levensgroot standbeeld van een paracommando in wapenuitrusting die een gewonde kameraad op de rug draagt : 'Me and my Pal' van meester-beeldhouwer Thierry Lauwers, bestaande uit gesoldeerde of gelaste metaalplaatjes. Thierry Lauwers is een oudgediende van het Regiment Para-Commando.
 
Vlakbij  zijn drie tweetalige borden opgesteld met de historiek van de Belgische para's en de Belgische commando's, en een tijdlijn van de operaties. Op de borden is o.a. een DC-3/C-47 Dakota en een Britse 'heavy' te zien, vermoedelijk een Lancaster, maar mogelijk ook een Halifax of Sterling.
 
Het is ingehuldigd door de Regionale Para-Commando Vriendenkring van Brabant, in samenwerking met de Lichte Brigade en de gemeente van Sint-Lambrechts-Woluwe.